WORK    HSENGTAI JARENG LINTNER    STEFAN SVEDBERG    ABOUT 

KVILLE CONCOURSE

A PEDESTRIAN BRIDGE


Location: Vågmästaregatan, Kvillebäck, Gothenburg, Sweden
Duration: November - December 2009
Status: Studio project
Author: Stefan Svedberg
Supervisor: Morten Lund
Studio: Matter Space Structure
Institution: Chalmers University of Technology


Project brief:
To design a bridge as part of a larger body of research on the possibilities and potentials of using Gothenburg's waterways as a platform for urban regeneration. Students were instructed to research different bridge typologies whilst taking into consideration environmental factors, such as rising water levels, as well as social factors, such as the relativity of the waterways to local hubs.

Proposal:
The outcome was a pedestrian cable-stay bridge which contained a seating system with integrated lighting. The site at Kville Creek was chosen because of its potential to bring pedestrian accessibility to a disconnected city district. The bridge will will bring connectivity to several currently isolated hubs; East and West Backaplan, Kville Square and Frihamnen. The proposal also included a reworking of the riverbank for flood control, recreational use and light transport, thus developing this otherwise ruderal territory.